Echoscopie

Hoe werkt echoscopie?

Echoscopie is een techniek waarmee door middel van geluidsgolven inwendige organen van het lichaam zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen, daarom wordt het ultrageluid genoemd. Met behulp van een versterker wordt het ultrageluid uitgezonden; de inwendige organen weerkaatsen dit geluid. De transducer zorgt voor het wegzenden en het weer opvangen van de geluidsgolven. Het terugkerende geluid, de echo, wordt ontvangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding op een tv-scherm.

De veiligheid van het onderzoek

Echoscopie wordt al ruim dertig jaar toegepast. Tot nu toe zijn geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Een echo kan geen miskraam veroorzaken; ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dat nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is niet te geven. Daarom is het verstandig alleen een echo te maken als deze nuttige informatie oplevert. U kunt uw verloskundige vragen met welk doel in uw zwangerschap een echo wordt aangevraagd.

De uitvoering van de echo

Echoscopie kan uitwendig via de buikwand of inwendig via de vagina worden verricht. Dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur en/of de vraagstelling van uw verloskundige. Het onderzoek wordt verricht door een echoscopist, die geschoold is in het verrichten van het uit- en inwendig onderzoek, en in het beoordelen van het verloskundig echobeeld. De duur van het onderzoek hangt af van de vraag van uw verloskundige en zal meestal ongeveer 10 minuten duren, soms iets langer.

Tijdens het onderzoek kunt uzelf meekijken en zal enige uitleg gegeven worden. Bij een uitwendige echo wordt u gevraagd te gaan liggen en uw buik te ontbloten. Om een goede geleiding van de geluidsgolven te verkrijgen wordt wat gel op uw buik aangebracht. De druk van de transducer op uw buik kan wat ongemak geven. Als u het plat liggen niet prettig vindt, kunt u meestal wel iets meer rechtop gaan zitten. Bij een inwendige echo wordt u gevraagd het onderlijf te ontbloten. U ligt op een onderzoeksbank, eventueel met een kussen onder de billen. Om de dunne transducer wordt een condoom gedaan. Daarop wordt een glijmiddel aangebracht om het inbrengen in de vagina gemakkelijker te maken.

U mag er van uitgaan dat het maken van een echo geen pijn doet.